Välkommen till Elsas kök du som är orädd och flexibel!

Slammer av brickor, glada skratt och sedan en lugn stund med näringsrik mat. Det är lunch vid Elsas kök i Norrvalla, Vörå. Köttfärsbiffarna låter sig väl smaka och efterrätten fylls på i skål efter skål. Här lagas och äts mat under veckans alla sju dagar. För kökspersonalen betyder det många steg om dagen och många maträtter att planera och tillreda från grunden. 

Elever, lärare, idrottare, pensionärer, hotellgäster. Det finns ingen typisk kund hos Elsas kök i Norrvalla. Här äter alla och på menyn finns allt från frukost, lunchbuffé, ala carte och festmiddagar. 

– Vi jobbar varierande med allt ifrån den vanliga skollunchen till danser, konserter och sportevenemang. Det finns en stor iver att hitta nya saker. Dagarna är fartfyllda, det är inget stillasittande jobb, berättar kökschef Anders Rönnqvist. 

För tillfället söker Elsas kök efter två personer. En person till kökssidan på heltid från och med april till november, samt personal till matsalen som är beredda på inhopp och kan börja omgående.


Kocken ansvarar för matlagningen och personalen i salen dukar fram, städar undan, sköter kassan och förbereder frukost för följande dag.  

– Man behöver inte ha någon speciell utbildning. Attityd, flexibilitet och egen initiativförmåga är det viktigaste. Till köket är det givetvis en fördel med erfarenhet av köksarbete, säger Rönnqvist. 

Mat från grunden

Det som skiljer Elsas kök från andra platser där Rönnqvist jobbat på är framför allt maten som görs från grunden. 

– Vi rullar köttbullar från grunden och vi har inga färdiga buljonger. Vi kokar eget, även om det är stora volymer är det ingen storhushållningskänsla på det. Vi försöker alltid ha finish och färg på vår mat. Dessutom använder vi bara finländska produkter och vi vet alltid vad vår mat innehåller. 

Varje måndag gör alla anställda upp följande veckas meny tillsammans. Alla i köket får påverka och nya idéer testas gärna. 

– Flera gånger i veckan brukar vi höra att kunderna uppskattar maten, och det känns förstås roligt!

Förutom ett stort och bra kök, fina råvaror och varierande maträtter erbjuder Elsas kök också motionsmöjligheter.  Utöver att en vanlig dag kan ge mellan 9000-12 000 steg har de anställda varje vecka rätt till egen träning två gånger 45 minuter då tillfället tillåter. Även simhall, gratis gym och förmånligare kursavgifter finns bland personalförmånerna.

Vill du jobba på Elsas kök? Hör av dig till Anders Rönnqvist: anders.ronnqvist@folkhalsan.fi