EKTA salon: “Inom frisör- och skönhetsbranschen har vi alltid gig:at”

Hela frisörbranschen har länge baserat på ett GIG-tänk. Det säger Sara Viklund och Emma Maris som tillsammans driver EKTA salon i Stenhaga i Vasa.

 

– Som frisör jobbar du antagligen som egenföretagare, eller som egenföretagare i kollektiv med andra. Fasta anställningar finns det nog i vår bransch men hyrstol är dock ett vanligare val idag. De som också jobbar baserat på GIG-tänk  är  de som jobbar som utbildare inom olika varumärken, de jobbar för olika stora företag såsom till exempel Lóréal, berättar Sara Viklund.

 

Både Viklund och kollegan Emma Maris har gig:at ihop, alltså hyrt frisör stol på samma ställe, på en annan salong innan de startade sitt eget koncept EKTA salon för dryga två år sedan.

– Om man som frisör vill jobba fram en stadig kundkrets kan det förstås vara ett problem om man flyttar runt ofta. Vissa kunder följer med, andra inte. I början av en sin karriär kan det vara en stor fördel testa sig fram lite och prova nya arbetsmiljöer och få insikt i hur olika arbetsplatser fungerar. Det är ju också ett sätt att få synlighet och bygga upp en egen kundkrets.

 

– Att man som frisör kan flytta runt är ju positivt om man är lite mer rastlös och vill prova sina vingar och styra över sin egen vardag. För många unga idag känns det kanske lite bakåtsträvande att jobba hela arbetslivet på ett och samma ställe, speciellt idag när man faktiskt kan gig:a runt för att bredda sina vyer.

 

Hur ser framtiden ut inom skönhetsindustrin?

– ”Konkurrensen äter tyvärr upp mycket av det som kunde vara samarbete mellan salonger. Inom branschen kunde vi bli bättre på att giga nu som då – om inte annat så för att bygga broar mellan olika arbetsplatser och på så sätt hjälpa varandra.