Jarkko Pirttiperä: “Vi behöver mer flexibilitet inom vårdbranschen”

Samkommunen K5 ordnar bland annat social- och primärhälsovård i kommunerna Malax, Korsnäs, Närpes, Kaskö och Kristinestad. De har liksom andra aktörer inom branschen utmaningar att rekrytera personer med rätt specialkunnande.

Jarkko Pirttiperä, direktör på K5, efterlyser mer flexibilitet inom branschen. För tillfället är det brist på bland annat psykologer, tal- och och ergoterapeuter.

– Den viktigaste kompetensen inom vården är trots allt att kunna bemöta olika slags människor. Att möta nya personer med vänlighet, trygghet och kontinuitet. 

En akut och tillfällig lösning för att råda bot på personalbristen är att köpa in tjänster av andra företag.

– Att hitta rätt folk till rätt tjänster hänger inte på titlar eller betyg. Därför kunde man tänka mer flexibelt vad gäller vilka personer som rekryteras. 

– Viktigt är också att sätta in förebyggande åtgärder i ett tidigare skede. Klienten kanske inte behöver träffa en psykolog direkt, utan hen behöver kanske bara någon att prata med, säger utvecklingskoordinator Sonja Nyback.

Digitaliseringen möjliggör också nya former av tjänster och samarbeten inom hälsovården. K5 var till exempel första i Österbotten med att ta i bruk fjärrmedicinska tjänster. Nu genomförs digitala möten varje vecka.

– Vi håller också som bäst på att testa en app för psykiatrin. Även om synen på hälsovård ännu är relativt konservativ, så går trenden mot allt fler virtuella undersökningsrum och fjärrvårdare, säger Sonja Nyback.

Bild: Från vänster direktör Jarkko Pirttiperä, utvecklingskoordinator Sonja Nyback och vik. förvaltningssekreterare Sofia Nordback.


Har du frågor om Linqit?

Hör av dig till oss! 

Kjell-Owe Ahlskog
+358 40 9033 904
kjell-owe.ahlskog@linqit.fi