Bli lättföretagare – så funkar det

Visste du att det numera går att jobba som företagare utan att driva eget företag? Glöm strul med byråkrati och onödigt pappersarbete. Sedan en tid tillbaka finns tjänster som erbjuder möjligheter att fakturera utan FO-nummer. Nu öppnar Linqit för lättföretagare!

Lättföretagare, eller lättentreprenör, är ett begrepp som innebär ett helt nytt sätt att jobba. I Finland används också termen “egenanställd” som härstammar från det engelska uttrycket “self employed”. Den osäkra arbetsmarknaden gör att allt fler vill sysselsätta sig själva och styra över sin egen vardag.

Vem kan bli lättföretagare?

En lättföretagare är en person som inte har ett företag i den traditionella bemärkelsen, utan fakturerar sina tjänster eller timmar via en separat faktureringstjänst. Ukko, Eezy och liknande företag erbjuder privatpersoner faktureringstjänster utan att de behöver skapa sig ett FO-nummer. Nu kan man fakturera sporadiska arbetsuppdrag och tillfälliga inhopp utan att starta eget.

Att bli lättföretagare kan också vara ett sätt att prova vingarna på en eventuell företagsidé. Det kan vara ett första steg mot att bygga upp en kundkrets och prova på vardagen som entreprenör.

Kan vem som helst anlita en lättföretagare?

Att anställa en lättentreprenör för ett kortare projekt kan vara ett tryggt alternativ när en traditionell anställning för ett företag ännu känns för riskfylld. Många arbetsgivare använder sig av inhyrd personal när resursbristen i arbetet är stor och det är svårt att förutse framtida behov. Att anlita lättföretagare är ett effektivt alternativ när man vill hålla nere företagets fasta kostnader. När du anlitar en lättentreprenör kommer fakturan från en faktureringstjänst.

Hur registrerar jag mig som lättföretagare?

För att bli medlem i Linqit bör du antingen vara ett registrerat företag med FO-nummer eller en lättentreprenör som använder faktureringstjänster som UKKO, Eezy eller liknande. Du blir medlem genom att registrera ditt företag i Linqits webbapp. När du blir medlem skapar du samtidigt en företagsprofil där du beskriver ditt kunnande, dina tjänster och din prissättning. Ladda också upp en bild på företaget, dig själv eller din logo. Linqit matchar säljare och köpare av tjänster. Här kan du odla ditt nätverk.


Här kan du registrera dig


Har du frågor om Linqit?
Hör av dig till oss!

Kjell-Owe Ahlskog
+358 40 9033 904
kjell-owe.ahlskog@linqit.fi