“Så här stärker du ditt nätverk” – Mikko Ollikainens 5 bästa tips

Han har erfarenhet av nätverkande från flera olika håll. Riksdagsledamoten Mikko Ollikainen har rört sig inom idrotten, kulturen och den kommunala sektorn. Nu nätverkar han vidare i Finlands riksdag. Här ger han sina bästa tips.

1. Se vardagen som ett ständigt nätverkande
– Fritiden, skolan, föreningar, jobb, barnens aktiviteter – allt är nätverkande. Se vardagen som den bästa platsen att odla ditt nätverk på, på alla nivåer. Människonära samtal sker överallt. Man vet aldrig när man kan behöva en kontakt som man har stött på tidigare i livet. Ibland kan en gammal klasskamrat från lågstadiet vara guld värd.

2. Var alltid dig själv
– Det här har vi kanske hört förut, men det lönar sig alltid att vara sig själv. Det är ingen idé lägga på en speciellt slipad “nätverksfasad”. Det kommer nog fram senare. Var ditt vanliga jag! När du är sann mot dig själv mår du också bättre själv.

3. Lyssna och ha spelöga
– En av de allra viktigaste punkterna när det kommer till nätverkande är att lyssna och vara genuint intresserad av de du pratar med. Att vara ödmjuk, utan att vara ursäktande. Sedan gäller det också att ha spelöga i mingelsituationer. Här gäller det att bedöma när det är läge att ta upp vissa ämnen du vill föra fram. Vem är mottaglig för vad? När är det läge att vänta?

4. En positiv livssyn vinner i längden
– Att komma in på en arbetsintervju och inleda med ett gnäll är sällan en god idé. Det samma gäller samtal mellan människor. Ett positivt första intryck glömmer man sällan, men ingen orkar med en gnällare. Var glad och vänlig när du stiger in i rummet! Det är enkelt, men helt avgörande.

5. Var en osjälvisk brobyggare
– Det här är något som ha varit extra viktigt i mitt jobb som kommundirektör. Att vara en  brobyggare som binder ihop folk som kan ha nytta av varandra. Hjälp folk att hitta varandra! Hjälp folk att få nytta av varandra. Både företag och privatpersoner. Det skapar både feelgood och mervärde. Nätverkande handlar inte bara om din egen nytta.


Stärk ditt nätverk genom ett medlemskap i Linqit.
Här kan du läsa mer