Björn Wallin från bolaget Cerex Måleri anlitar hellre underleverantörer än anställer

Företaget Cerex Måleri har funnits i över 20 år, och för 12 år sedan tog Björn Wallin över företaget. De första fyra åren skötte Björn om allt i företaget, men då offertförfrågningar ökade anställde Björn företagets första personal. Idag har företaget 8 anställda och under topparna hyr Björn in extra resurser. Företagets hemstad har varit Kristinestad, men Björn håller för tillfället på att bygga hus i Vasa och med i flytten kommer även bolaget.

Cerex Måleri erbjuder tjänster till såväl större byggföretag som till privatpersoner. Företaget utför de flesta målningsarbeten inom- och utomhus, både nybyggnationer och renoveringsobjekt. Några exempel är spackling, tapetsering, golvläggning, tak- och fasadmålning, vatten- och sandblästring, högtryckstvättning, putsarbeten med mera. Cerex Måleri har uppdrag runt om i Finland, allt från Larsmo i norr till Åboland, Åland och Nyland i söder. Det senaste större uppdraget var totalrenoveringen av köpcentret Espen i Vasa, där bolaget Cerex Måleri skött om målningen av de flesta utrymmen.

Då bolaget får större uppdrag, köper Björn in extra resurser från andra bolag. Sommartid har Cerex Måleri större behov, till exempel senaste sommar hyrde han in 12 externa resurser som arbetade för bolaget. Björn sköter all koordinering själv, plus administrationen med fakturering.

De resurser Cerex Måleri oftast anlitar är tillfällig arbetskraft och experter inom olika kategorier. Björn nämner specialister på marmorering och microcement som exempel. Företaget behöver även målare, städare och ibland översättare.

Björn tycker att Linqit är en utmärkt plattform för företagare. Han hoppas att de större företagen skall komma med och aktivt uppdatera när deras egna resurser är tillgängliga. Björn ser också gärna att företagen utnyttjar möjligheten att ge feedback (rating) på anlitade resurser så att nya köpare kan vara säkrare på vem de anlitar.

Vid frågan om bästa nätverkstipset erkänner Björn att han inte hinner nätverka, all tid går åt att hålla företaget i rullning, men planerna är att han skall kunna koordinera mera än att vara på fältet – och då skall han förhoppningsvis hinna ut och träffa andra företagare. Men att samarbeta med andra företagare är ”absolut en sak man skall göra”. Viktigast vid samarbete är att det flyter på med en ömsesidig nytta för partnerna. Fungerar det inte så är det ingen vits att fortsätta.

Text och foto: Maria Norrlin-Asplund/celma.fi