E-toimiston asiantuntija: ”Työvoimapulan ratkaiseminen vaatii luovaa ajattelua”

Pohjanmaa kamppailee kasvavan työvoimapulan kanssa. Monille työnantajille rekrytointi tuottaa haasteita – erityisesti maaseudulla. Sen tietää myös Martin Norrgård, Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija.

Norrgård tekee päivittäin työtä yrittäjien ja ohjaajien kanssa työvoimaan liittyvissä kysymyksissä. Mikään helppo tehtävä se ei nykyisin ole.

– Erityisen vaikea tilanne on sosiaali- ja terveysalalla, mutta myös metallialalla työvoiman kysyntä on tällä hetkellä kova. Paikkakunnilla kuten Luoto, Pedersöre ja Närpiö on niin alhainen työttömyysprosentti, että se aiheuttaa kunnille ongelmia. Tilanne ei näytä olevan muuttumassa, joten meidän täytyy osata löytää uudenlaisia ratkaisuja varmistaaksemme, että Pohjanmaa selviää yritystoiminnan kasvusta, sanoo Martin Norrgård.

Martin Norrgård kertoo monen yrityksen palkkaavan myös ulkomaista työvoimaa selvitäkseen arjesta. Hän käy usein yrityksissä kertomassa siitä, miten ulkomaista työvoimaa voi löytää ja mitä sääntöjä prosessissa on otettava huomioon.

– GIG-ajattelu on uusi tapa toimia ja ajatella. Monet käyttävät jo tällä hetkellä henkilöstövuokrauspalveluita, mutta muuten ajatus on Suomessa uusi. Minun viestini toimijoille kuten kunnille on, että on uskallettava laajentaa näkökulmia! Meidän on käytettävä luovuutta löytääksemme ratkaisut, joiden avulla yritysten toiminta ja kehitys turvataan.

– Maailma muuttuu, ja meidän tulee mukautua. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla asuu noin 148 000 ihmistä. Alueellamme työskentelee kuitenkin vain 1100 ulkomaan kansalaista. Meidän on ajateltava kansainvälisesti. Se kannattaa!