”Näin rakennat vahvan verkoston” – Mikko Ollikaisen viisi parasta vinkkiä

Kokemusta verkostoitumisesta monesta eri yhteydestä – Kansanedustaja Mikko Ollikaiselle on tuttua niin urheilu, kulttuuri, kuin kuntasektorikin. Nykyisin hän jatkaa verkostoitumista Suomen eduskunnasta käsin. Tässä hänen viisi parasta vinkkiään.


1. Näe arki mahdollisuutena verkostoitumiseen

– Vapaa-aika, koulu, yhdistykset, työ, lasten aktiviteetit – kaikki on verkostoitumista. Näe arki parhaana mahdollisuutena kasvattaa verkostoasi, kaikilla tasoilla. Ihmisläheistä keskustelua käydään koko ajan. Koskaan ei voi tietää, milloin tarvitsee kontaktia, jonka on aiemmin kohdannut. Joskus vanha luokkatoveri ala-asteelta voi olla kullanarvoinen.

2. Ole aina oma itsesi

– Olemme kaikki kuulleet tämän aikaisemminkin, mutta aina kannattaa olla oma itsensä. Ei ole mitään järkeä luoda erillistä, siloteltua ”verkostoitumis-minää”. Totuus tulee esiin joka tapauksessa. Ole oma tavallinen itsesi! Kun olet rehellinen itsellesi, voit itsekin paremmin.

3. Kuuntele ja muista pelisilmä

– Yksi tärkeimmistä asioista verkostoitumisessa on kuunnella ja olla aidosti kiinnostunut keskustelutoveristasi. Tarvitaan nöyryyttä, mutta ilman anteeksipyytelyä. Minglaustilanteissa kannattaa myös muistaa pelisilmä. Mieti, milloin on hyvä hetki ottaa esille aihe, jota tahdot edistää. Kuka on valmis vastaanottamaan ja mitä? Koska kannattaa antaa olla ja odottaa vielä hetki?

4. Positiivinen asenne kannattaa

– Yleensä ei kannata aloittaa työhaastattelua valittamalla. Sama koskee keskusteluja ihmisten kanssa. Positiivinen ensivaikutelma jää mieleen, mutta alituista valittajaa ei jaksa kukaan. Ole iloinen ja ystävällinen, kun astut huoneeseen! Se on yksinkertaista, mutta aivan ratkaisevaa.

5. Ole epäitsekäs sillanrakentaja

– Tämä on ollut omassa työssäni kunnanjohtajana erittäin tärkeää – toimia sillanrakentajana ja tuoda yhteen ihmisiä, jotka saattavat olla toisilleen hyödyllisiä. Auta ihmisiä löytämään toisensa! Auta niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin löytämään tavat hyödyttää toisiaan. Se luo sekä hyvää mieltä että lisäarvoa. Verkostoitumisessa ei ole kyse vain sinun omasta edustasi.

 


Onko sinulla jo tili?

Rekisteröidy nyt!